9 Şubat 2014 Pazar

Lobiciliğin İşlevleri

Demokratik toplumlarda, siyasal sistemlerin işlerliği açısından önemli görevleri yerine getiren ve çeşitli kesimlerin görüşlerini yasa yapıcılara aktardığı süreçler olan lobicilik faaliyetleri bu toplumlarda tamamen yasal ve demokraside adeta doğal bir olaydır. Kimi zaman yasama ve yürütme organları, çalışmaları esnasında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmamalarına rağmen, çeşitli kararlar almaları gerekir. Bu gibi durumlarda lobi faaliyetlerini yürütenlerin iletecekleri bilgiler, demokrasinin işlerliği açısından çok önem kazanmaktadır. Lobi faaliyetlerini yürütenler, çoğu zaman, devlette önemli mevkilerde çalışmış, çalışmaları esnasında önemli ölçüde geniş çevresi ve bu çevreleri etkileme yeteneği bulunan kişiler veya bazı konularda uzman kişilerdir. Bu sayede mevcut bilgi ve yetenekleri ile yasa yapıcılarının bilgi ihtiyacını karşılarlar ve kendi çalıştıkları konular hakkında da istedikleri yönde karar alınmasını sağlarlar. Buna göre lobicilik faaliyetlerinin temel işlevleri şu şekildedir:
          Lobicilik faaliyetleri, yasa yapıcıların üzerinde çalıştıkları çalışmalar ile ilgilenen kesimlerin ve çıkar gruplarının kimlikleri ve amaçlarının belirginleşmesine yardımcı olur, kanun yapıcıların bu konudaki ön fikir geliştirmelerini sağlar.
          Yasa yapıcıların çeşitli toplumsal kesimlerin duygu ve düşünceleri hakkında daha derinlemesine fikir sahibi olmasını sağlar. Kanun yapıcıların araştırmalarının derinleştirilmesi ve toplumun, iş çevrelerinin tasarı hakkındaki fikirlerini öğrenmelerini sağlar.

          Yasa yapıcıların, faaliyetlerinin sonuçları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Yasaların yasalaşması sonucunda etkilenecek çevreler ve etkilenme seviyeleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.


www.anadolu.edu.tr

0 yorum:

Yorum Gönder