9 Şubat 2014 Pazar

Lobicilik Yöntemleri

Lobicilik çalışmaları kapsamında uygulanan temel yöntemlerin sayısı çok fazla değildir. Lobicilik faaliyetlerinin başarılı olması için uygulanan yöntemlerin, bu yöntemlere uygun halkla ilişkiler teknikleri tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Lobicilik faaliyetlerini uygulayanlar tarafından kullanılan en temel yöntemler, doğrudan lobicilik, yerel halkın desteği ile yürütülen lobi faaliyetleri ve ortaklaşa yürütülen lobicilik faaliyetleri olarak sıralanabilir.
Doğrudan Lobicilik: 
Uygulama olarak, yasa yapıcıların ve uygulayıcıların, doğrudan hedef alındığı, bu kişiler ile doğrudan iletişim kurulduğu ve literatürde iç lobicilik olarak da adlandırılabilen lobicilik yöntemidir. Bu yöntemde hedef grup ya da kişiler ile yüzyüze iletişim kurulur. İkna süreci kurulan bu yüzyüze iletişim ile yapılmak istenir. Bu yöntemin temel amacı, kanun oluşumunun planlama safhasında müdahalede bulunmak, komiteler veya alt komiteler düzeyinde iletişim gerçekleştirilerek, doğru kişiye doğru zamanda, doğru mesajı, doğru şekilde iletmektir. Lobiciler bu aşamada kanunun oluşumu ile ilgili konularda meclis üyelerine teknik konular hakkında ihtiyaç duydukları bilgileri toplayarak iletirler. Doğrudan lobicilik çalışmaları genel olarak, lobi faaliyetini yürütecek çalışan sayısının ve maddi imkânların yetersiz olduğu, seçimlerde etkinin az olduğu durumlarda tercih edilir.
Yerel Halkın Desteği İle Yürütülen Lobi Faaliyetleri: 
Lobi faaliyetlerinin bazılarının başarısı, ilgili çıkar grubunun da lobi faaliyetlerine dahil olması ile doğrudan ilişkilidir. Bu gibi durumlarda lobiciler, ilgili çıkar gruplarının da lobi faaliyetlerinin içinde çalışmasını sağlar. Lobiciler ülkede, bölgede yaşayan insanları yürüttükleri faaliyete dahil etmeye, onların sayısal kalabalıklığından destek almaya çalışır. Bunu yapmak için çeşitli kitle iletişim araçlarından faydalanır. Amaç, kamuoyunu çıkarları çerçevesinde yönlendirerek harekete geçirmek, ilgili hükümet, idari amirlik ya da bunlara bağlı kuruluşları ve yasama organını etkilemektir. Bu yöntemde en sıklıkla başvurulan teknikler ise mektup göndermek, faks çekmek, telefon etmek, e-mail göndermek, imza toplamak, yürüyüş yapmaktır. Bu sayede tepkiler veya dilekler ilgili kesimlere iletilmeye çalışılmaktadır.
Sivil toplum örgütleri tarafından yürütülen lobi faaliyetlerinin başarısı, özellikle faaliyetleri için aldıkları bu halk desteği ile ilişkilidir. Çünkü alınan bu destek ile yasa yapıcı ve uygulayıcılar üzerinde önemli bir baskı yaratılabilmektedir.
Ortaklaşa Yürütülen Lobi Faaliyetleri: 
Birbirleri ile ilişkili olabilecek konular üzerinde lobicilik faaliyetlerini yürüten baskı gruplarının, personel ve finansal sıkıntılar nedeniyle yaşadıkları zorlukları aşabilmek için, diğer gruplar ile işbirliğine giderek yürüttükleri lobi çalışmaları olan bu yöntemda küçük lobi grupları siyasi tanınma ve etkilerini arttırma imkânına kavuşurlar. Bu yöntemde lobi grupları ilk başta yalnız çalışırlar ve kendi çıkarlarını savunurlar. Bu esnada da ortaklaşa hareket edebilecekleri diğer grupları araştırırlar. Daha sonra etkilemek istedikleri kesimleri ikna edebilmek için bu gruplar ile ortak hareket etme kararı alırlar ve son olarak da, ortaklaşa yürütecekleri faaliyetleri belirleyip uygularlar. Özetle ortaklaşa lobicilik çalışmaları, küçük çıkar gruplarının daha etkin hareket etmesini sağlayan bir lobicilik yöntemidir.

Lobicilik faaliyetlerinin uygulanması esnasında genelde tek bir yöntemin kullanılması yeterli olmaz. Faaliyetin başarıya ulaşması için birkaç yöntem birlikte kullanılır. Aynı şekilde kullanılan teknikler açısından da benzer şeyleri söylemek mümkündür. Lobiciler tarafından yaygın olarak kullanılan teknikler: yüzyüze iletişim, yönetimin çeşitli kademelerindeki kişilere yazmak, sosyal lobicilik, devlet görevlileri, yardımcıları ya da yakın çevreleriyle dostluk kurmak, kampanya desteği sağlamak, lobi şirketleri kiralamak, toplantılar düzenlemek, bilgi sunmak, seçmenlerle tanışmak, doğrudan eylemler organize etmek, komite toplantılarına ve mahkemelere katılmak, halkla ilişkiler kampanyaları düzenlemek, medya ile olumlu ilişkiler ortamı yaratmak, kullanılması sakıncalı yöntemlere (tehdit ve rüşvet) başvurmak olarak sıralanabilir.

www.anadolu.edu.tr

0 yorum:

Yorum Gönder