5 Şubat 2015 Perşembe

Stratejik Karar Vermede Proje Portföy Matrisi Tekniği

Proje etkinliği nedir?
Proje etkinliği terimi organizasyonun ürün yelpazesine yeni ürünler ve hizmetler katmasını, mevcut ürün/hizmetlerin pazara daha hızlı ulaştırılmasını, organizasyonun daha fonksiyonel hale gelmesini, işlerin karmaşa içinde değil de düzenli olmasını, faaliyetlerin emniyet içinde yürütülmesini, çevresel faktörlerin gözden kaçırılmamasını vb. ifade eder.
Proje etkinliği hizmet ve üretimde verimliliği ve kaliteyi artırır, ürün ve hizmetlerinin pazara daha hızlı ulaşmasını sağlar.
Projeler arasında denge nasıl kurulur?
Aynı zamanda bir çok projeyle mi uğraşıyorsunuz? O zaman siz ‘kesme işareti (/)’ gibisiniz. Bu terim ilk olarak The New York yazarı Marci Alboher tarafından ‘Yaşam için ne yapıyorsun?’ sorusuna basit bir cevap veremeyen ve sayısı her geçen gün artan insanları ifade etmek için kullanıldı.
Aynı anda öğretmen/müzisyen/web tasarımcısı olduğunuzu farz edin. Şüphesiz ki ilgilendiğiniz projelerin çeşitli olması, size ilgi çekici gelecektir. Peki bu projeler arasında nasıl denge kuracaksınız? Hepsinde birden nasıl başarılı olacaksınız? Geçiminizi sağlamak için düzenli bir geliri nasıl garantiye alacaksınız?
Proje Portföy Matrisi
Proje Portföy Matrisi
Birden fazla proje arasında oluşan denge meselesini halletmek, en önemli projeyi vakit kaybetmeden öne çıkartabilmek için, Proje Portföy Matrisi‘ni kullanabilirsiniz.
Bu maksatla Devam etmekte olan bütün projelerinizi maliyet ve zaman başlıklarıyla adlandırılmış ‘Proje Portföy Matrisi’ni kullanarak işle-alakalı ve özel diye sınıflandırabilirsiniz (Bknz. Matris modeli).
Maliyeti sadece para açısından değil, ilgili arkadaşlarınız, enerji ve psikolojik stres gibi kaynaklar açısından da düşünmelisiniz.
Matriste kullandığımız maliyet ve zaman sadece iki örnektir. Siz kendi durumunuza uyan istediğiniz parametreyi kullanabilirsiniz:
Örneğin;
  • X-ekseninde ‘En önemli olan hedefime ulaşmam için, projem bana ne kadar yardım ediyor?’;
  • Y-ekseninde ise ‘Bu projeden ne kadar şey öğreneceğim?’ sorusularını parametre olarak kullanabilirsiniz.
Şimdi projelerinizi x (ulaşılan hedefler) ve y (öğrenilen konular) eksenlerini kullanarak matrisin içine yerleştirin.
Matris’te sonuçları nasıl okumalı?
  • Tatbik ettiğiniz takdirde hiç bir şey öğrenemeyeceğiniz ve öncelikli vizyonunuza uymayan projeleri iptal edin.
  • Tatbik ettiğinizde size bir şeyler öğretebilecek ama vizyonunuzla uyuşmayan projeler ilginizi çekebilir. Ancak, bu tip projeler sizin önceden belirlediğiniz vizyon çerçevesinde belirlediğiniz amaçlara ulaşmanıza yardım etmez. Projeyi vizyonunuza uyan başka bir projeyle değiştirmeyi deneyin.
  • Bir proje vizyonunuza uyuyor, ama size yeni bir şeyler öğretmiyorsa, sizin için bu projeyi gerçekleştirecek uygun birisini arayın.
  • Tatbik ettiğiniz bir proje sizin yeni bir şeyler öğrenmenize yardım edecekse ve vizyonunuza da uygunsa, turnayı gözünden vurdunuz demektir! Bu projeyi hemen uygulamaya başlayın!
***
Çoğumuz için en büyük tehlike, belirlediğimiz hedefin çok yüksek olması ve bizim bu hedefe özlem duymamız değil; tam aksine belirlenen hedefin çok düşük olması ve bizim ona kolayca ulaşabilmemizdir. (Michelangelo)




Ahmet Akın, (E) Topçu Kurmay Albay
www.stratejikanaliz.com

0 yorum:

Yorum Gönder